Julkaistu kotisivulla 10.11.2023 klo 13:50

Jyväskylän kaupunki
Tiedote 10.11.2023

Vettä tulee edelleen keittää osassa Mämmen vesihuolto-osuuskunnan aluetta. Nelostien länsipuolella sijaitsevien talouksien tulee keittää vettä vähintään viisi minuuttia ennen veden käyttöä ruoka- ja juomavetenä. Asiasta tiedotetaan seuraavan kerran tiistaina 14.11. 

Nelostien länsipuolella sijaitsevien talouksien tulee keittää vettä vähintään viisi minuuttia ennen veden käyttöä ruoka- ja juomavetenä. Keittämätöntä vettä voi käyttää normaalisti astioiden ja pyykin pesuun sekä peseytymiseen. Kiinteistön omistajia pyydetään myös juoksuttamaan vettä ennen veden käyttöä muutaman ylimääräisen minuutin ajan veden vaihtuvuuden varmistamista varten.

Karttaan on rajattu punaisella viivalla Mämmen vesihuolto-osuuskunnan alue, jolla vettä tulee keittää edelleen. Kuva: Jyväskylän kaupunki

 

Varavedenjakelu on järjestetty Mämmensalmen SEO huoltoaseman piha-alueelle, osoitteeseen Ouluntie 468. Vedenhakuun tulee varautua omilla puhtailla astioilla.

Nelostien länsipuolen veden laatua varmistetaan vielä kloorauksella ja näytetutkimuksin

Nelostien länsipuolelta tiistaina 7.11.2023 otetut näytteet täyttivät talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset, mutta veden laatua varmistetaan vielä lisänäytteenotolla.

Veden laadun muutoksiin on vaikuttanut veden katkeaminen koko vesihuolto-osuuskunnan alueella, veden vähäinen käyttö sekä veden johtaminen alueelle eri suunnasta kuin normaalisti.

Kloorausta on jatkettu Mämmentieltä huoltotauon jälkeen tiistaista 7.11.2023 alkaen pienellä pitoisuudella. Kloorattua vettä on johdettu tiistaista alkaen Mämmenkylän lisäksi Kevätlahden, Pohjan ja Viitaniemen suuntaan. Kiinteistöjä pyydetään myös laskemaan hanoista vettä ennen käyttöä hieman pidemmän aikaa, jotta kloori saadaan leviämään alueelle.

Vedessä mahdollisesti havaittava kloorin haju tai maku ei vaikuta veden käyttökelpoisuuteen.  Klooripitoinen vesi voi kuitenkin aiheuttaa herkkäihoisille samantyyppisiä iho- ja silmäoireita kuin kloorattu uimavesi.  Klooraus voi irrottaa verkostosta rauta- ja mangaanisakkoja. Sakkaista tai värillistä vettä ei tule käyttää. Vettä juoksuttamalla vesi yleensä kirkastuu.

 

 

Veden käyttöohjeita keittokehotuksen aikana

 

Juomavesi ja ruuanlaittoon käytettävä vesi on keitettävä vähintään viiden minuutin ajan. Vedenkeittokehotus on voimassa toistaiseksi.

– Keitä vettä 5–10 minuuttia. Muista keittää myös mehun laimennukseen käytettävä vesi. Mikäli vesi kiehuu ja tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

– Kahvinkeittimissä tai vedenkeittimissä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

– Muistathan, että myöskään jääkuutioita ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

– Huuhtele vihannekset ja salaatit keitetyllä, jäähdytetyllä vedellä.

– Siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun voit käyttää hanavettä aivan normaalisti.

– Huolehdi siitä, että pestyt astiat ja esimerkiksi leikkuualustat kuivuvat kunnolla ennen seuraavaa käyttöä.

 

Lisätietoja:  

  • Seppo Kautto/Mämmen vesihuolto-osuuskunnan puheenjohtaja, p. 040 717757
  • Vok Huoltopalvelut, p. 0400 609703
  • Pirjo Lonka-Huotari, johtava ympäristöterveystarkastaja/Jyväskylän seudun ympäristöterveys, p. 050 3730414

 

Pikaviesti

Voit jättää meille pikaviestin ja otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.

Ei luettavissa? Vaihda Captcha-koodi.

Kirjoita hakusana ja paina enteriä